Hoe bouwbedrijven zich (moeten) organiseren. Chapeau! 🎓

Wanneer wij bij BuildEye kennis maken met bouwbedrijven, komen we graag te weten hoe zij vandaag te werk gaan. We komen “papierkes aan de muur” tegen, wat het planningssysteem is. Er zitten “afgeprinte mails in de kaft” om het klantendossier samen te stellen. De bedrijven durven soms amper vertellen dat ze nog in Excel en Word werken. ‘Schaamte’ is een groot woord, maar laat ons stellen dat ze er niet graag mee te koop lopen.

 

Maar chapeau aan alle bouwbedrijven, hoor… Dat ze het allemaal georganiseerd krijgen, op eender welke manier, is een schouderklop waard!

 

Afhankelijk van de leeftijd van het bouwbedrijf is er immers al een hele technologische evolutie geweest. Van briefwisseling per post over fax naar mail tot smartphone. Het is al een grote opdracht om de bouwwerven georganiseerd te krijgen. Daarbovenop zijn er nog heel wat wettelijke formaliteiten in orde te brengen. Denk maar aan veiligheidscoördinatie, welzijn op het werk, EPB-verslaggeving, verzamelen van technische fiches in een as-built-dossier,… 

Niet alleen de interne organisatie maar ook de bouwsector is veranderd de afgelopen jaren. De klant is zich meer centraal gaan stellen in het bouwproces. Hij kiest niet meer voor het bouwbedrijf enkel voor het eindresultaat, maar ook voor de beleving tijdens het bouwproces. 

De klant heeft bovendien veel informatie ter beschikking, via internet en TV-programma’s. Ze worden gewaarschuwd alert te blijven als je met een bouwbedrijf samenwerkt. Jawadde… Allemaal processen waarin bedrijven zich hebben moeten organiseren in de afgelopen jaren. Hoedje af!


Hoewel de huidige werkmethodes vaak niet digitaal zijn, ‘marcheren’ ze wel. De medewerkers zijn afgestemd op elkaar, zitten in een goede flow. Met veel zachtheid en begrip kijken wij naar de huidige manier van werken. Zolang er geen wijzigingen zijn binnen het bouwbedrijf of binnen de sector, kunnen bestaande werkmethodes behouden blijven.

Echter zijn de meeste werkmethodes fragiel op sommige momenten:

  • Wanneer een nieuwe medewerker start in het bouwbedrijf en er dus iemand extra is om op de hoogte te houden
  • Als een collega, samen met up to date kennis in z’n hoofd, in vakantie of ziekteverlof gaat
  • Wanneer ‘communicatie aan klanten’ geen afgelijnde procedure is en de klanten dus kunnen mailen en bellen wanneer zíj daar behoefte aan hebben

Op die momenten is het een grote meerwaarde om kennis en communicatie centraal op een platform te beheren. Alle up to date documenten en informatie zijn beschikbaar voor wie het nodig heeft.

De Corona-crisis heeft uiteraard ook voor extra wijzigingen gezorgd. Medewerkers van het bouwbedrijf werken vaak niet meer samen op dezelfde locatie. De papieren werkmethodes zijn moeilijk in stand te houden als er getelewerkt wordt. De bouwwerven lopen relatief vlot door, maar de organisatie errond wordt flink op de proef gesteld.

 

Herkent u zich als bouwbedrijf in een van de beschreven situaties? Loopt u vandaag ergens tegenaan?  Dan is BuildEye sowieso een meerwaarde voor uw bedrijf. We luisteren met plezier naar de manier waarop vandaag gewerkt wordt en denken mee na hoe het er met BuildEye uit zou zien. 

 

Neem vrijblijvend contact op via info@build-eye.com of 03/808.32.33