Klachten zijn kansen……

….maar wat met de -spons-erover- kredietnota?

Inderdaad. Een klacht is een kans. Om het beter te doen de volgende keer. Er bestaan tal van tools die leveranciers en klanten begeleiden bij een klacht; en bemiddelaars zijn er bij de vleet. Maar al deze stappen komen rijkelijk laat in het proces. Vooraleer derden worden ingeschakeld, is er immers heel wat mortel door de kuip gegaan. BuildEye biedt hier een oplossing.

Een probleem op een werf is normaal. We kunnen plannen, tekenen, organiseren, bellen en vastleggen wat we willen,  af en toe lopen de dingen niet zoals gepland.  Niet alles is te voorzien:  aanpassingen en veranderingen ten opzichte van het originele plan komen vaak voor. Door de duur van een bouwproject kan het ook zijn dat de randvoorwaarden en de omgeving van het project veranderen. Heeft de bouwheer nog dezelfde financiële middelen ter beschikking? Zijn de (onder) aannemers of de leveranciers nog mee? Is het verwachte product nog leverbaar? Verandert het verwachtingspatroon?… Elk project moet hierop dagelijks inspelen. Deze grote flexibiliteit op de werf is een uitdaging. Er zijn vele partijen betrokken en telkens opnieuw moeten er beslissingen genomen worden, akkoorden gevonden, concessies gedaan. En we zijn daar allemaal goed in.

Maar telkens lopen we ook het risico dat één van de bouwpartners het spel toch niet helemaal correct speelt. In alle handleidingen over klachtenbeheer vertrekt men  van de oplossingsbereidheid van alle partijen. Helaas is dit in de praktijk niet altijd zo. Het gebeurt wel meer dat een bouwpartner de prijsonderhandelingsfase in de feiten blijft doortrekken tot de definitieve oplevering.  Hij bouwt dan bijvoorbeeld een dossier op van kleinere akkefietjes, eist al dan niet terechte concessies. Meestal niets echt ernstig , maar irritant is het wel. Je zal er een paar keer over vergaderd hebben en er zal u bijvoorbeeld gevraagd worden om tegemoet te komen: een kredietnota, gratis werk,…. Maar wat kost dit nu allemaal? Deze kosten zal je nergens overzichtelijk terugvinden! Je minnelijke bijdrage, om die laatste schijf los te krijgen, is al snel enkele duizenden euro’s aan waarde, aan tijd, aan reputatie, gratis werk en aan kredietnota’s. Om het overzicht te behouden, naar de klant toe, maar ook binnen de eigen organisatie, kan BuildEye je helpen. Een klacht is een signaal dat er iets beter kan. Van de kwaliteit van je werk tot de behandeling van de klacht zelf. Hou je werf strak in het oog, volg alles kort op, laat alles systematisch vast leggen, on the spot, houd net als je werf ook het proces proper. Geef andere bouwpartijen niet de kans een gat te prikken in je werk en organisatie: houd je proces inzichtelijk.

Technologie geeft je een uniek kans om losse eindjes vast te houden. BuildEye zal door zijn korte communicatielijnen met alle bouwpartijen, de logfunctie, de noodzakelijke discipline, en het 24/7 karakter, alle betrokken bouwpartijen dwingen om open kaart te spelen. Het geheel van documenten EN correspondentie liggen namelijk per taak, gekoppeld aan de uitvoerende partij inzichtelijk vast in uw project-planning! Onterechte aantijgingen worden dan al een heel stuk ongeloofwaardiger.
En door het transparante karakter van de toepassing bespaar je frustratie, tijd én geld.